hu
en
en hu

Budapest legrégebbi szállodája, a Pest-Buda Hotel 1696-ban nyitott meg

IKONIKUS HOTEL & BISZTRÓ

1696 óta szeretettel és törődéssel

ELÉRHETŐSÉG ELLENŐRZÉSE

Szeretettel vár a Pest-Buda reggelire, ebédre és vacsorára is!

A Pest-Buda Vendéglő&Hotel épülete

Az épület története több mint 800 évre nyúlik vissza...

 

A Budai Várban két olyan több száz évvel ezelőtt is működő fogadó van, amelyek a mai napig nyitva tartanak. Az egyik, a Fogadó a Vörös Sünhöz volt Buda első valamirevaló fogadója, de igazi közösségi tér is volt, ahol színielőadásokat is rendszeresen tartottak. Itt található ma a Pest-Buda Vendéglő & Hotel...

A ház története közel 800 évre nyúlik vissza.  Az épület keltezését az 1260-70-es évekre teszik, ez lehetett Buda városának első emeletes háza.

 

1390-ben Kanizsai Miklós tárnokmester megvásárolta a Fortuna utca 3-ban található épületet a firenzei származású Francesco fia Onofriotól 1400 forintért. 

A törökök kiűzéséig, azaz az 1600-as évek végéig az épület számtalanszor cserélt gazdát, de ami csodálatos, hogy a török időket és a Budai Vár visszafoglalását is túlélte, erről egy 1696-os házösszeírás is tanúskodik. 

Régészeti kutatások alapján az épület a középkorban négy különálló, de közvetlenül egymás mellé épült ház volt: a Hess András téri épület, ennek Fortuna utcai folytatása, a Fortuna utca 3. és a Táncsics Mihály utcában található épületek. 

 

Az összeírás évében, azaz 1696-ban Andreas Siegl posztós kapta adományként az ingatlant, ő nyitotta meg itt a város első fogadóját. A négy ház maradványaiból három épületet alakítottak ki, ezek közül a tér felé esőt már az 1696-os összeírásban Vörös Sünként említik. Utóbb a három ingatlant összevonták, és mint Fogadó a Vörös Sünhöz üzemelt, mely báloknak és színielőadásoknak is otthont adott. 

 

Levéltári anyagok említést tesznek arról, hogy az épület 1773-tól Nepauer Máté építőmester tulajdonába került, aki továbbra is fogadóként üzemeltette. 1810 körül jelentős átépítést hajtottak végre, s ennek köszönheti máig meghatározó klasszicista architektúráját, de barokk múltja is felelevenedik például a csodálatosan felújított eredeti barokk tetőgerendákban.

 

1906-ban Baumann Ferenc vásárolta meg a Fortuna utca 3-ban lévő épületet, ő alakította ki az élületben a mai napig is a földszinten található vendéglőt is.

  

 

Az ingatlant 1950-ben államosították. A ‘60-as években már Buda egyik legismertebb étterme működött a földszinten.

 

 

Az épület az 1980-as évektől kezdve rohamos romlásnak indult, mígnem et a 2010-es években a Zsidai Csoport a legnagyobb gondossággal és alapossággal teljeskörűen felújította és talán soha nem látott fényében tündöklik most ez a műemlék épület, mely nem csak hotel és étterem, de a Budai Vár és ezzel Budapest történetének szerves része is. 

 Pest-Buda - design boutique hotel & bistro


Vendéglő & terasz +36 1 225 0377 | Hotel +36 1 800 9213

e-mail: hello@pest-buda.com


House rules & legal notice

HOTEL

VENDÉGLŐ/BISTRO

Szeretnék értesülni a hírekről


Feliratkozom
Honlapkészítés, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.