hu
en
en hu

Budapest legrégebbi szállodája, a Pest-Buda Hotel 1696-ban nyitott meg

Array ( [l_id] => 2 [l_name] => magyar [l_img] => hun.png [l_avail] => 1 [l_code] => hu [l_code_long] => hu_HU ) Array ( [pr_id] => 1 [pr_title] => IKONIKUS HOTEL & BISZTRÓ [pr_text] => 1696 óta szeretettel és törődéssel [pr_img] => lraBvspOBoGZODff.jpg [pr_weight] => 0 [pr_public] => 1 [pr_img_mobile] => [pr_link] => [pr_title_en] => ICONIC HOTEL & BISTRO [pr_text_en] => Est.1696 with love and care [pr_link_en] => [pr_linktxt] => )

IKONIKUS HOTEL & BISZTRÓ

1696 óta szeretettel és törődéssel

ELÉRHETŐSÉG ELLENŐRZÉSE

Szeretettel vár a Pest-Buda reggelire, ebédre és vacsorára is!

A Pest-Buda Vendéglő&Hotel épülete

Az épület története több mint 800 évre nyúlik vissza...

 

A Budai Várban két olyan több száz évvel ezelőtt is működő fogadó van, amelyek a mai napig nyitva tartanak. Az egyik, a Fogadó a Vörös Sünhöz volt Buda első valamirevaló fogadója, de igazi közösségi tér is volt, ahol színielőadásokat is rendszeresen tartottak. Itt található ma a Pest-Buda Vendéglő & Hotel...

A ház története közel 800 évre nyúlik vissza.  Az épület keltezését az 1260-70-es évekre teszik, ez lehetett Buda városának első emeletes háza.

 

1390-ben Kanizsai Miklós tárnokmester megvásárolta a Fortuna utca 3-ban található épületet a firenzei származású Francesco fia Onofriotól 1400 forintért. 

A törökök kiűzéséig, azaz az 1600-as évek végéig az épület számtalanszor cserélt gazdát, de ami csodálatos, hogy a török időket és a Budai Vár visszafoglalását is túlélte, erről egy 1696-os házösszeírás is tanúskodik. 

Régészeti kutatások alapján az épület a középkorban négy különálló, de közvetlenül egymás mellé épült ház volt: a Hess András téri épület, ennek Fortuna utcai folytatása, a Fortuna utca 3. és a Táncsics Mihály utcában található épületek. 

 

Az összeírás évében, azaz 1696-ban Andreas Siegl posztós kapta adományként az ingatlant, ő nyitotta meg itt a város első fogadóját. A négy ház maradványaiból három épületet alakítottak ki, ezek közül a tér felé esőt már az 1696-os összeírásban Vörös Sünként említik. Utóbb a három ingatlant összevonták, és mint Fogadó a Vörös Sünhöz üzemelt, mely báloknak és színielőadásoknak is otthont adott. 

 

Levéltári anyagok említést tesznek arról, hogy az épület 1773-tól Nepauer Máté építőmester tulajdonába került, aki továbbra is fogadóként üzemeltette. 1810 körül jelentős átépítést hajtottak végre, s ennek köszönheti máig meghatározó klasszicista architektúráját, de barokk múltja is felelevenedik például a csodálatosan felújított eredeti barokk tetőgerendákban.

 

1906-ban Baumann Ferenc vásárolta meg a Fortuna utca 3-ban lévő épületet, ő alakította ki az élületben a mai napig is a földszinten található vendéglőt is.

  

 

Az ingatlant 1950-ben államosították. A ‘60-as években már Buda egyik legismertebb étterme működött a földszinten.

 

 

Az épület az 1980-as évektől kezdve rohamos romlásnak indult, mígnem et a 2010-es években a Zsidai Csoport a legnagyobb gondossággal és alapossággal teljeskörűen felújította és talán soha nem látott fényében tündöklik most ez a műemlék épület, mely nem csak hotel és étterem, de a Budai Vár és ezzel Budapest történetének szerves része is. 

 Pest-Buda - design boutique hotel & bistro


Vendéglő & terasz +36 1 225 0377 | Hotel +36 1 800 9213

e-mail: hello@pest-buda.com


House rules & legal notice

facebook instagram tripadvisor flickr
Zsidai 21 Pierrot Baltazár Black Rose El Paseo del Mar És És Deli Jamie's Italian Jamie Oliver Jamie's Pizzeria Opera Café Spíler Buda Spíler beach club Spíler Original Spíler Pool & Bar Spíler Shanghai Pest-Buda Terasz
Szeretnék értesülni a hírekről
Honlapkészítés, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.